Info box     Retencija

Vrlo je važno pridržavati se naručenih termina. Ukoliko niste u mogućnosti doći, nazovite nas i dobit ćete novi termin. Neotkazivanje termina troši naše dragocjeno kliničko vrijeme i smanjuje mogućnost drugim pacijentima da posjete ortodonta. HZZO pacijentima koji tri puta ne dođu na zakazani termin i ne otkažu ga, moguće je okončati ortodontsku terapiju. U slučaju problema s aparatom u obliku bolova, bockanja, odljepljivanja ili nekih drugih, slobodno nas nazovite.

Nakon što Vaše zube izravnamo i osmijeh učinimo savršenim, aparat se uklanja. To je sretan dan za sve, ali to nije kraj terapije. Budući da zubi živi organi i kao takvi cijeli život su podložni pomicanju (fiksni aparat se može nositi u bilo kojoj životnoj dobi), potrebno ih je zadržati u postojećem stanju nakon uklanjanja fiksnog aparata. To je jedno moguće nošenjem mobilnog (noćnog) retencijskog aparata koji izrađujemo na dan skidanja fiksnog aparata. Oni jedino zajedno u kombinaciji garantiraju da će Vaši zubi trajno ostati lijepi.

Ako ste zadovoljni postignutim, predlažemo da svim poznatima koji imaju slične probleme savjetujete zakazivanje prvog pregleda kod nas. Pacijenta ne treba uputiti njegov stomatolog, dovoljno nas je telefonski nazvati. Prvi pregled je za svakog besplatan te kroz 30-minutni razgovor dobijete informacije što se sve može u pojedinom slučaju napraviti.

Po uklanjanju fiksnog aparata, Vaši su zubi ravni i imate prekrasan osmijeh. Morate imati na umu da se zubi nalaze u kosti koja se kao i svaka kost u tijelu cijeli Vaš život pregrađuje (nestaje i stvara nova) te se zbog toga zubi uvijek hoće pomaknuti. Zube smo doveli u idealan položaj i to, osim što izgleda lijepo i čini Vaš osmijeh prekrasnim, omogućava i lakše održavanje oralne higijene, manju mogućnost lomova zubi prilikom udaraca, lakše žvakanje i obradu hrane.

Mobilni retencijski aparat

Ključ daljnjeg uspjeha dobili ste danas na dan skidanja aparata. To su Vaši retaineri. Pridržavanjem uputa o njihovom korištenju i održavanju dugo će Vas služiti i zadržati postignuti rezultat. Za HZZO pacijente sa današnjim danom (po postojećem pravilniku) prestaje mogućnost izrade ikakvog novog aparata na teret HZZO-a. Čuvajte Vaše retainerei nemojte ih izgubiti. U slučaju gubitka ili oštećenja retainera, novi se radi po važećem cjeniku.


  • Suvremeni stav ortodoncije je da retenciju treba provoditi sve dok želite imati ravne zube - doživotno
  • Zubi su živi organi i kao takvi se cijeli život miču. Upravo zbog toga ortodonti ih mogu pomicati cijeli život, te je važno naglasiti da nema dobne granice za nošenje fiksnog ortodonskog aparata.
  • Ako ne nosite svoje retainere kako Vam je objašnjeno, možete očekivati da se zubi pomaknu.

  Nošenje / Održavanje

Prvih mjesec dana treba nositi svaku noć.
Sljedeći mjesec dana od skidanja fiksnog aparata, retainer se nosi šest noći u tjednu.
Svaki sljedeći mjesec treba nositi noć manje u tjednu (noći ne smiju biti jedna za drugom, već razmaknute u tjednu, a to vrijedi za svaki sljedeći mjesec dok se ne dođe na jednu noć tjedno).
Aparat nositi jednu noć tjedno, što dulje, to bolje. U slučaju težeg nasijedanja noćnog aparata na zube vratiti se jedan mjesec unatrag (noć više nošenja). Kontrola je za godinu dana od skidanja fiksnog aparata.

Održavanje

Aparat je osjetljiv na vrućinu.
Održava se tako da se nakon skidanja opere u hladnoj vodi i lagano četkicom očetka (najbolje bez paste). Kad nije u ustima čuva se u kutijici ili na maramici na suhom.

Fiksni retencijski aparat

Ostaje zalijepljen tri godine nakon skidanja fiksnog aparata. Kroz to vrijeme moguća su odljepljivanja cijelog ili dijela fiksnog retencijskog aparata. Ukoliko se to dogodi, potrebno je nazvati ordinaciju radi popravka.Više informacija o fiksnom aparatu

  © 2012. Ortodoncija Čala, Sva prava pridržana Početna | O nama | Usluge | Retencija | Kontakt Izrada i održavanje web stranica