Info box   Preporučamo

Korištenje pasti za zube sa fluorom kao i vodice za ispiranje (ELMEX).


  Fiksni ortodontski aparat

Kako fiksni aparat radi?

Žica koju stavimo u bravice je "memo" žica.
To znači da se, kakogod je savijemo, uvijek vraća u svoj prvobitni oblik, a njen oblik je oblik idealnog zubnog luka. Kad je stavljamo u bravice na zube koji su iskrivljeni, žicu moramo savinuti da bismo je uopće stavili u bravicu. Do iduće kontrole, žica se vraća u svoj prvobitni oblik i za sobom pomiče i zube.

Hoće li boljeti?

„Svaki početak je težak", pa tako i ovaj. Dva tjedna je potrebno da se Vaši zubi, sluznica obraza i usnice naviknu na novu stvar u ustima.

Što ne smijem jesti?

Sve smijete jesti, ali na drugačiji način. Hranu se ne smije odgrizati sa prednjim zubima (jabuka, sendvič, itd.) već se mora koristiti pribor za jelo na način da se hrana usitni na manje komade te je tako usitnjenu stavljamo na stražnje zube kojima žvačemo.

Kako ću održavati oralnu higijenu?

Na dan postave Vašeg aparata dobili ste putni set za higijenu za koji savjetujemo da uvijek imate uz sebe.
Kadgod nešto pojedete, morat ćete oprati zube. Pranje zubi zahtijeva sada malo više vremena te ih je potrebno prati nakon svakog jela. Predlažemo korištenje paste za zube sa fluorom kao što je Elmex. Također predlažemo korištenje interdentalne četkice kojom se može dobro očistiti dio oko svake bravice i iza žicanog luka. Dobro je povremeno koristiti i vodicu za ispiranje usta. Higijenu zubi i aparata kontroliramo na svakom pregledu.

Na samom početku terapije svi zubi moraju biti čisti i zdravi, ostati takvi kroz cijelu terapiju kao i nakon nje.
Ne održavanje higijene zubi kod HZZO pacijenata razlog je za prekid terapije te uklanjanje aparata što se dodatno plaća po važećem cjeniku. Privatni pacijenti u cijeni terapije imaju uključeno dva puta pjeskarenje, čišćenje, poliranje i fluoridiranje zubi.
Više informacija

Pravila ponašanja?

Vaš glavni zadatak je održavati oralnu higijenu i higijenu aparata. Pazite kako jedete i imajte obzira da su bravice zalijepljene na Vaše zube tako da se jednog dana mogu i skinuti (kad se zubi poravnaju), što znači da se neodgovornim ponašanjem svaka bravica može i prijevremeno odlijepiti.
HZZO pacijenti plaćaju svako lijepljenje nove bravice 100,00 Kn.
Svi ortodontski pacijenti u nekoj fazi svoje terapije moraju nositi „gumice". Radi se o malim gumama kojima se povezuje gornji i donji aparat, a služe za usklađivanje zagriza. Potrebno ih je jednom dnevno zamijeniti i nositi po uputama ortodonta (nekad samo po noći, a nekad 24 sata). Pridržavanjem ovih uputa, Vašoj terapiji brzo dođe kraj, a u protivnom, terapija može trajati dulje od predviđenog vremena.


  • Bravice su ljepilom zalijepljene na zube i ne mogu se skinuti.
  • Žica koja se proteže od molara do molara stvara laganu silu koja pomiče zube.
  • Samoligirajuće bravice smanjuju potrebu za vađenjem trajnih zubi, terapija traje kraće (u usporedbi sa klasičnim fiksnim aparatom), posjeti ortodontu su rjeđi i kraće traju.
  • Vaši zubi nisu navikli da ih mičemo, pa u prva dva tjedna postoji nelagoda. Obrazi i usnice se moraju naviknuti na dodir sa aparatom.

  Osnovni djelovi aparata

PRSTENOVI:
To je dio aparata koji smo postavili na zadnje zube (šestice). On je bitan dio aparata i stvara čvrsto uporište.
BRAVICE:
Male kockice koje su zalijepljene na vanjsku površinu svakog zuba. Kroz svaku bravicu prolazi žičani luk.

ŽICANI LUK:
Žica koja se proteže kroz cijeli aparat, od jednog prstena kroz sve bravice do drugog prstena na suprotnoj strani. Ona je odgovorna za pomicanje zubi.
  © 2012. Ortodoncija Čala, Sva prava pridržana Početna | O nama | Usluge | Retencija | Kontakt Izrada i održavanje web stranica